Tiny Hand

Bye 2012!

 Monday, December 31, 2012

harini 31.12.2012
last day for 2012

merenung kembali 2012 ni....
yang boleh aku cakap,
tahun ni adalah tahun 'TRAGEDI' bagi aku..

macam² benda berlaku pada tahun ni compared dengan tahun² sebelumnya.
macam² benda yang jadi.
yang pasti,
tahun 2012 membuatkan aku lebih matang.
membuatkan aku tahu apa yang aku nak untuk masa depan.

sebab,
tahun² sebelum ni,
aku seperti ragu-ragu dengan keputusan yang dah aku ambil.
 tapi,
setelah dihujung² 2012,
saya seperti tahu apa yang saya nak sebenarnya.

pada tahun ni jugak,
ALLAH makbulkan SEMUA doa ku!
ALLAHUAKBAR!
dan disetiap kali selepas solat,
dengan rendah diri & syahdu,
ku akan ucap terima kasih diatas apa yang dikurniakan dan diatas semua doa-doa yang telah dimakbulkan.
Allah mudahkan semua urusan ku.
ALLAH mudahkan kesulitan ku.
ALLAH murahkan rezeki ku.
ALLAH dengar rintihan hati ku.
Ya ALLAH,
tak tau laa nak cite camne.
kiranya ALLAH bagi semua yg ku mintak!
*sebak sehingga bergenang airmata nih!*

ALHAMDULILLAH.
syukur atas nikmat yang diberikan.

Semoga tahun 2013 ni,
akan menjadi lebih baik dari tahun ni.

Segala AZAM yang ku tanam dalam-dalam,
semua menjadi!
seperti;
 takmo beli handbag sepanjang 2012
*ye. saya berjaya mencabar diri & melawan hawa nafsu*
dan saya sangat bangga terhadap diri sendiri!
 hohoho..
ape?
ingat senang keeeeee?????
 

jom review ape yg terjadi sepanjang 2012,
*yang aku ingat*
*kadang-kadang otak aku ni memori korupted jugak!*

Jan - Kayra Aunee lahir
Feb - nenek jatuh bilik air, patah kaki.
Mac & Apr - Bizi. twice a week bawak nenek gi fisio
May - 3rd year Anniv. ku :) Happily married forever & ever & ever
Jun - tak ingat pe yg jadi. hehe~
July - Puasa. seperti biasa, kami juai ayam :)
August - Raya! 
Sept/Okt - office dah start busy. busy giler! 
Nov - saya kehilangan nenek :( :( :(
Dec - saya tahu apa yang saya nak untuk masa depan!


*eh. bila tulis cam takde yg besttt je kan?*





ok.
esok entry azam 2013 plak!








Read more...

Tazkirah Jumaat : Eh. Ni rakaat yg keberapa eh?

 Friday, December 28, 2012


Read more...

PTPTN oh PTPTN 2.0

 Wednesday, December 26, 2012

setelah banyak versi yang ku dapat,
berkenaan dengan diskaun 20% bayar lamsam tu,

makanya,
ku dengan stress nye,
pergi lagi ke PTPTN ipoh yang terletak di Greentown Business Centre,
yang mana amatlah payah untuk mencari parking.
tapi nasib baik dapat parking depan jamban PTPTN tu gak.
setentang dengan Chatime *tetibe*

Makanya,
ku keluarkan semua bukti & fatwa yg ku terima.
mereka tecengang-cengang dengar cerita aku.
Email yg ku terima pon ku tunjuk.
hehehe...



sebenarnya,

BOLEH DAPAT 20% tak kira berapa kali bayar pon.
macam pelik kan bunyi nye?
kalau bayar 4-5 kali dapat jugak ke?
huhu...

tak kisah la...
asalkan,
mereka dah beri nama penuh, email & direct line supaya ku boleh berhubung sekiranya ade tak pueh hati.

aku sekarang,
redha je,
dapat ke tak dapat ke 20% tu
niat aku,
nak bayo utang!

so,
pengeluaran EPF dah ok.
dah submit tapi tak sampai PTPTN lagi.
15hari waktu bekerja katanya.
then lepas dah settle,
ku bayar je lebihan lepas tolak 20%.

contoh:
loan PTPTN 10,000.00
dah diskaun jadi RM8,000.00
withdrawal EPF RM7,000.00
CASH bayar RM1,000.00 sahaja.


issue korang tak tau la camne kan?
nanti kalau sume dah settle,
ku cerita kat blog.
whether dapat ke 20%.
tak dapat ke.

nantikan...........
PTPTN finale.


wahhhh...
tajuk takleh blah!!



ok bye...

Read more...

PTPTN oh PTPTN

 Wednesday, December 19, 2012

sesungguhnya,
saya sangat menyesal!

ok sekarang ni,
saya berhasrat nak langsai si PTPTN ni..
ye lah.
sekarang ni,
nak mintak loan punyalah susah.

aku nak beli rumah RM100k lebih skit pon dorang taknak approve.
due to banyak sangat komitmen katanya.
hampeh.
kalau ASB loan pon jadi komitmen,
Public mutual dorang kata takleh anggap investment sebab itu possibility duit EPF.
so ape yg investment nye? 

ok abaikan bebelan tak pueh hati aku pasal investment - komitmen itu!

and tak mustahil jugak,
lepas ni,
hutang PTPTN korang tu pon akan dimasukkan as commitment!
langsung takleh beli apa dah!
siyes.
jgn memain.
Malaysia skarang ni ntah pehapa.
boleh jadi tau!

lagi 1,
sesape yg dah kene blacklist PTPTN tu,
kalau korang nak saman PTPTN sebab menyekat korang utk keluar negara,
ia sangat dialu-alukan.
siapa PTPTN nak sekat kebebasan korang?
hanya mahkamah je boleh jatuh hukum korang dilarang gi over-the-sea.
*maklumat sahih ni. lawyer yg bagitau*
ye la.
dah la tak dapat surat pape,
then tetiba dituduh peminjam ingkar.
pastu takleh gi over-the-sea,
lepasni, PTPTN blacklist, peminjam ingkar takleh kawin.
sebelum menikah, kene settle PTPTN.
huhu..

sebelum tuduh kita peminjam ingkar,
check laa dulu status kami ni.
kerja ke tak ke.
hidup ke mati ke.
sihat ke cacat ke.
hmm.....

aku ni,
peminjam ingkar!
tapi MASIH BELUM DIBLACKLIST!
boleh lagi gi over-the-sea,
tapi issue aku ni,
aku nak settle lumsum tu.
nak laa 20% diskaun.
nak bayar cash sikit,
nak keluar EPF acc 2 sikit.
sebab dlm acc 2 epf tak cukup dana.
hehe...
biasalah.
gaji kecik~

documents sume dah ready,
tinggal nak gi submit je.
terbantut.
akibat daripada,
pegawai PTPTN cakap lain,
bila nak buat, Pegawai cakap lain.
tak boleh pulak!


ni ku nak story sikit.
nak bayar lumpsum ni,
korang bukan bleh kira sendiri tau.
kene mintak penyata dari PTPTN..
bukan gi counter, print!
yg tu takleh guna!
 
contoh: baki pinjaman korang adalah RM10,000.00
maka kalau dapat 20%, tinggal RM8,000.00 je la kan kene bayar?
korang ingat korang leh bayar je RM8,000.00?
oh tidak.
kamu kene bayar RM10,000.00 juga!
lepas 2-3 bulan baru PTPTpu pulang balance RM2,000.00

ok itu 1 cerita.
ni lg 1 story.
aku ni bukan banyak duit pon.
nak bayar cash sikit + keluar epf acc 2.
kalau camtu,
saya takleh dapat 20% kalau full settle.
eh dapat.
tapi, dapat hanya utk salah 1 cara pembayaran je.
faham tak?
dapat 20% dari pengeluaran acc2 epf 
ATAU
20% dari cash yg kita topup tu.

ok.
sekarang ni,
ape ke susah sangat nak dapat 20% tu?
kerajaan ni ikhlas nak bagi diskaun ke tak?
kalau niat korang hanya nak collect je balik payment kami tu,
ape ke susah sangat nak bagi kami 20% tu.
lantak pi laa nak bayar epf sikit + cash sikit.
asal settle.

soalan aku,
katalahkan,
duit dlm epf acc 2 aku tu belambak-lambak.
then keluarkan RM10,000 campak kat PTPTN.
dapat diskaun RM2,000. 
PTPTN kene pulang balik 2k tu kat akaun saving aku ke or masuk balik dalam epf acc 2 tu?
hmm....
tak paham!


sebenarnya,
aku banyak sangat nak tanya.
tapi biasalah.
call semedang tak jawab.
hantar email haritu dia reply.
tapi aku tanya pasal 20% tu je lah.
laki aku anta email,
tak reply!
padahal send kat orang yang sama tu..!

kalau pergi over the counter,
sorang cakap lain,
sorang cakap lain.

kalau nak berurusan dengan dorang ni,
bukan PTPTN saje.
ia merangkumi semua lah.
JPJ, IMI, KDN n etc
pasti korang berdepan dengan masalah ni.
so, apa2 kene ada PROOF BERTULIS.
Malaysia ni takleh paperless or what-so-ever.


makanya,
sekarang ni,
aku tatau nak bayar ke tak PTPTN ni.
dari niat & hasrat berkobar-kobar,
terus tak jadi.


aku tatau nak tanya sape.
tatau nak luah kat sape.
ade ke orang sudi nak terangkan sebenar² nye kat aku?



Nota:
Pegawai PTPTN ipoh cakap,
ku boleh keluarkan epf tu.
minta epf kasi bank draf atas nama PTPTN & bawak draf n cash then gi bayar kat counter n enjoy ur 20% diskaun.

gi epf,
epf kata,
"kami salur terus ke ptptn. kami tak bagi nak bawak draf ke ape ke"
then kenapa kat borang pengeluaran tu ada pilihan nak salur terus ke or nak draf bank?
*ape yg takut sangat bg aku draf? duit aku kan tu? oh lupa. policy begitu?*




so.
conclusion?




 
 



 
 

Read more...

Stalker terlampau!

 Friday, December 14, 2012

Al-Kisahnye,
Semalam ku ternampak sebuah MINI COOPER kaler putih di pekan ipoh.

Alahai.....
Kereta idaman ku~~~~~~

Masa nampak tu, ku teruja!
Eksaited macam hape je.
Menjerit2 dalam kereta.
Sampai mama tension + tekejut.
Pesal laa budak ni menjerit tetiba di jalan yg lengang?
Hahaha...
Macam laaa kereta tu aku yg punya kann?!
Padahal takde kena mengena!

Dengan keterujaan,
Dengan rasa tak puas hati,
Ditambah pula dgn rasa tercabar,
Disamping hati membuak2 ,

Yelah.
I kan nampak no plate beliau.
A*Jay*Dee 82 tuuuuu...
Pasti empunya diri lahir pada tahun 82?!! Hahaha...

Ku dengan slambernye,
Pergi JPJ ipoh dan stalk.
Siapakah gerangannye pemilik MiniCooper putih itu.

Jeng...jengggg...jennngggg..

*kat JPJ skang ni result AJD tengah terpampang. Tender AJE baru tutup 11.12.2012 ritu. eh? Hehehe*


Oh.
Umat islam rupanya.
Bangsa melayu.
Seorang lelaki.
*taktau dah kawen ke belum*
Saya bangga dengan beliau sebab dapat memiliki sebuah mini cooper idaman hati.

Haaaaa...
Gila stalker aku ni!
Takde keje.
Sakit jiwa.
Hahahha...


Tapi,
Ia sebagai motivasi.
ia membuatkan diriku ingin menjadi seperti beliau dimana mampu untuk mendapatkan sebuah MC.

Semangatku membara!
Yeahhh....

Saya akan dapatkan juga apa yg saya idamkan!
Yes!
I will!
Chaiyokkkk~


Ya Allah. Murahkan rezekiku,
Permudahkanlah urusanku~
Amin.


Doakan saya!

Read more...

Kerusi Merah Beruang Merah

 Tuesday, December 11, 2012

Sila translate sendiri.

biasalah.
hormon orang perempuan.
lembik dah ni.
yang pasti, ku terasa langsing!
bila timbang,
SAMA JE!

huh!
baik tak payah.


penat berkejar je~



Read more...

Ayat Cinta sang Suami

 Sunday, December 9, 2012



Situasi:
Isteri 'bengkek' dengan suami. 
Menyampah meluap² di dalam hati.
*biasalah. sedangkan lidah lagi tergigit. inikan pula suami isteri*



Suami: Sayang, awak benci saya ke?
Isteri: *angguk je*
Suami: awak benci saya?
Isteri: *jeling+muka masam* (stress sebab suami asik ulang soalan)
Suami: Walaupon selamanya awak benci saya. Selamanya saya sayang awak tau. Saya sayanggggg awak!
Isteri: *buat muka menyampah*


Suami gelak then nyanyi lagu;
MALAM INI....
KU SENDIRI....
TAK ADA YANG....
MENEMANI.....
SEPERTI MALAM-MALAM.....
YANG SUDAH SUDAH.....



ok lah.
Suami-Isteri tu kami lerrr....
dan suami saya mempunyai berkoyan-koyan ayat-ayat MANIS.
hmmmmmm.......


kalau korang stress tak cenggini..??
nak merajuk pon x senang!



btw,
saya suka lagu munajat cinta ni!
feveret!






 

Read more...
There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP