Tiny Hand

Bila nak beli rumah wehhh???

 Sunday, April 8, 2012

Semua orang pun mesti nak beli rumah kann?!

Kawan-kawan ku sume dah de rumah!
Ku?
Masih ditahap lama. Masih belum memiliki asset!

Sebab?
Huuu...
Ku rasa mahal sgt!
Tak tercapai logik akal harganya!

Lagipun,
Mungkin ciri2 & harga minimun yg ku 'set dlm otak' agak tidak munasabah.

Ku inginkan single storey terrace corner atau Single storey semi-D dengan harga below 100k!!
*dasar kedekut memang camni*

Mesti korang kata aku gila kan?
Mane ade rumah harga camtu dah?!

Ada weh!
Kat ipoh ni kene pandai cari!!
Siyes!
Kezen ku bli SS semi D tu dlm 96k saje!

Tapi rumah lama la. Bukan rumah baru. But ku suka lg rumah lama! Just mekap jd cantik je la~
jimat!
Kukuh pun kukuh. Sejuk~
Kalau nasib baik, dpt le lantai marmar~

Rumah baru skarang ni,
20x65 SS teres pon dah RM165k
Gilos!
Hapah pon xde lak tu.
Beli memahal.
Lepas tu kipas xde, grill xde, kabinet xde. Kadang2 tiles pon xde!
Then lepas tu kene keluar duit lg!
Yg paling penting, panas!
Batu dia pakai batu simen! (bukan semua rumah)
Kalo nasib xbaik, retak la bocor la.
Hmmm...

Tambah sket je lg dah leh dpt bungalow!
Ni ku bercakap pasal hartanah di ipoh ye.
Ku tahu anggaran kos nk buat rumah, so better bli tanah n build sendiri. Trus dpt bungalow!
Harga? Same je ngan double storey terrace intermediate~

Kalau korang nk kaya, skarang sila jd developer. Harga rumah bleh main letak je suka suku hati korang...


Ok berbalik kpd cerita ku td,
So,
Ku dah jumpa 1 Rumah ni.
Rumah lama.
SS terrace corner lot.
22x75. (eh. 22' ke 24' eh?)
Extra land dlm 20'
Area dlm ipoh town.
Belakang sket medan kidd.
Mungkin area buntong.
Dekat skolah tun perak (kalau x silap)
1Malaysia Neighbourhood ;)
No Masjid or surau. (ada tp jauh skit)
Indian temple ade le. Kalau thaipusam, maka jgn le keluar. Kang xpasal2 je~
Taman ni ada 2 lorong cam tu je.
FREEHOLD!

Harga?
90k.
Loan can go for 130k (errr ni special sket ;p)
So ada balance 40k nak renovate.


Kalau korang la kan,
BELI TAK?



Semua segi ok.
Just xde surau/masjid je area tu.....
Dari segi parking (kalau kawan2nak dtg) OK!
Keluasan OK.
Buruk sket la tp dah mekap nanti lawa la kan?!
Rumah ibubapa juga dekat.
Opis pon xjauh.
Nk g town sgt la dekat.

Bapa kata,
Beli ni dulu. Nanti kalau de rumah lain yg berkenan, bli le lain.
Mane nk dpt rumah corner lot 90k?

Suami kata,
Awak ok, Sy ok je. tp takde surau or masjid. Nanti pape jd kat awak susah.
Awak memang la tak mixed around, sy yg kene...

Errrrrr. Ok!







Korang rasa?






1 comments:

@naBest 08 April, 2012  

Kalau cadang mmg nak buat pembiayaan sampai 20 or 25 tahun, cuba calculate pakai pembiayaan peribadi mcm produk bank rakyat.

Tapi kalau dalam masa setahun rasa nak settlekan hutang rumah tu terus.. buat pembiayaan perumahan, amik paling lama.. so masa nak settle contoh lepas 10 tahun permbiayaan buat tu, leh dapat diskaun. Dan nak amik pembiyaan lebih pun ok.

Post a Comment

There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP