Tiny Hand

tips pilih calon suami 2

 Thursday, February 16, 2012

tips yang no 2 ye...
bukan suami yang ke-2...
sila faham ayat bahasa melayu~

ni ku baca kat 1 blog ni....
ku setuju sangat dengan point no 1 & 2 tu...

dari dulu lagi,
taste ku bukan 'lelaki hensem' ...!!!
*tapi laki aku hensem tau!*

sebab,
bagi ku,
*BAGI AKU YE! BUKAN BAGI KAU!*
lelaki hensem ni tak appreciate kite!
tau nak jaga hensem dia je...
dia tau dia hensem, so dia tak heran dengan kite yang cantik ni!

kann??
betul tak?

dorang takde perasaan nak mempertahankan kite yang cantik ni!
kalau de orang rebut kite, dia takde pon nak mempertahankan kite...!
pastu layan tak layan je~

pastu lelaki hensem ni cam ku xleh bergantung harap sangat..
sebab cam tak kuat je~
asik dok jaga kehenseman!
pigi dahh..
kawen laa ngan hensem ko tuh!
*apesal tetiba emosi?*

maka carik lah yang tak berapa hensem,
*hensem jugak cuma tak sangat je*
sebab dia tau dia tak hensem tapi dapat yang cantik,
so abeh hati..
jaga leklok :)
haaa...
kan ke suwiitt tu...
*eh?*

ni la tips kat blog tu...


Pilih lelaki yang:
  1. Tak hensem dan tak juga barai sangat. Kalau hensem macam Robert Pattinson kita kasi markah 85%, dan NurShahrul Idlan Talaha kita kasi 50%, korang cari sekitar 40% ke 60% tu kita dah cukup semangat. Orang kata sedang-sedang sedap mata memandang bahkan yang sedap itu bukan sekadar di mata tetapi.... Tetapi di hati...
  2. Lelaki tak berapa hensem dia appreciate kecantikan gadis dan pada masa sama punyai elemen 'romantis' yang kuat. He may be a little bit protective, mengongkong, itu cuma reaksi atau ekspresi 'jantan' jaga hak, sempadan atau kepunyaan seperti kucing jantan pancut kencing di tayar kereta. Girls, you can manage this, you can take an easy care of a man of this kind. Most handsome man (score 80 ke atas) are self-centered, appreciate only what pleases him.
  3. Lelaki yang bersih dan kemas, dan tidak terlalu serabai, tidak terlalu kemas. Dia cekap sesuaikan pakaian ikut peristiwa dan kejadian (occasion) 
  4. Lelaki yang tak hisap rokok. Kalau dia penuhi kriteria lain, tetapi dia merokok, cuba panjangkan isu rokok merokok ini sepanjang perkenalan even selepas kahwin sampai dia fed up dan berhenti. To be both a 'passive smoker' and a wife is not a good combination, moreover to nurture your kids right from your womb. 
  5. The way he talk, shows his character. Kalau dia suka cakap fasal diri sendiri, he's not independent and egoistic. Cari lelaki yang suka bercakap/bercerita/menceritakan subjek yang selain dari dirinya. Suka cerita fasal cuaca, filem, binatang, travel dan sebagainya. Dia juga tak bercakap tentang orang lain. Content perbualan dia menunjukkan frame of interest dia di mana dan bagaimana. Hayati juga bagaimana dia express comment dia terhadap some issues.
  6. Memahami dan bertolak ansur, justeru kelihatan sangat romantik.
  7. Pilih kawan-kawan dia. Kalau kita mengenali seorang lelaki yang menawan, hensem, baik dan kita jatuh cinta tanpa ragu-ragu, tiba-tiba dia sebenarnya tak available senang cerita tunang orang. Maka sila target kawan-kawan dia. From the beginning pun bila kita berkawan dengan orang yang menawan, sila berkawan juga dengan kawan-kawan dia. Tak hensem sikit pun, cuba bagi kawan dia tu peluang mungkin he got potential to be better guy, it is just about time.
  8. Hindari lelaki yang mencarut bila terkejut atau terperanjat. What you do or think in repetition over time will become habit. If he said, mana I sengaja, tak sengaja tiba-tiba terkeluar perkataan tu, nak buat macam mana I terkejut b. That's bullshit. Itu satu statement tak boleh pakai dan merepek. 
  9. Cari lelaki di tempat-tempat ilmu, seperti masjid, gotong royong hapuskan aedes, bersihkan kubur, derma darah dan sebagainya.
  10. Kenali mak ayah dia, do some study dan research tentang dia dan keluarga dia.
  11. Solat hajat, minta petunjuk selalu.

nak tambah 1 lagi,
kalau de lelaki yang berkira & kedekut, sila tinggalkan beliau~
hahhaha....



ok bye~



0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP