Tiny Hand

Program Pemutihan 6P

 Wednesday, January 18, 2012

#1

Kalau korang add ku kat twitter, pasti dah banyak hari perasan ku asik mengeluh je pasal pemutihan 6P ni kan?

Daripada taktau pe tu 6P trus tau ;p
Hehe....

Untuk pengetahuan, program 6P ni adalah program untuk pekerja warga asing yang dah terover lebih kat malaysia ni.
Ni untuk 'kira' berapa banyak yang betul2 NAK kerja & secara sah.
Sebelum ada yang dihantar pulang.
Kira cam pendaftaran semula la.

Pada awalnya, kesemua bangla n indon yg kerja dgn co ku ni mmg illegal!
*mengaku*
dorang dulu masuk ikut ejen/ ikot kampeni lain yg ada tertulis di permit. So, mungkin dorang tamau keje dah dgn majikan lama, tu yang cari kerja lain tu..

Sehinggalah tahun 2010, permit utk warga bangla TIDAK dikeluarkan lagi. So sume bangla illegal.


Kadang2 majikan pon bukan sume baik! De gak yg xbayar gaji n etc. Dorang dtg sini nak cari rezeki. So far, bangla-bangla yg de kat co ku ni dah kerja 3 tahun. Dorang x buat masalah pon.

Program 6P ni start kalo x silap ku, dlm august 2011. Sblm puasa. First2 ku tau pasal 6P ni pon ku blur. Apekah 6P ni?
Siyes xde information SECARA TERPERINCI.

So? Follow the flow je lah..

Yang ku ngah buat this week n last week, ni adalah 6P stage 3. PENGUATKUASAAN.
iaitu berdaftar semula dgn imigresen n KDN!

Tapi system di imigresen n KDN sangatlah mendukacitakan. Taktau nak cite cemana. Boleh dikatakan xde sistem! lembs nak mamps! Tak tau nape dorang x cari solution utk MUDAHKAN KERJA!
*kang ckp lelebih kene ISA*

Yang boleh ku kata, antara JIM, KDN n KEDUTAAN (indon bangla myanmmar etc) x berjalan sekali. Information pon x de. macam dorang bergerak sendiri2 tp dibawah 1 bumbung...

Kalo korang x percaya, next week jom ikot aku kejap gi sana! Rasa n tengok sendiri! Ada bran?
Tgk sendiri betapa ;&&$)(:/-

Ku penah dgr, 'korang' salahkan MAJIKAN sbb buat last minute. Tp 'korang' tu cepat tangkas dan betul ke?
Jangan cari salah org tapi buatlah sesuatu utk kontrol keadaan.

Kat tempat tu, ada yang pengsan tau. Sebab? BERDIRI terlalu lama, MAKAN ntah kemana...
sebab kene beratur!
Kang keluar barisan kang kene berbaris belakang balik.......kan?

Kalau yg muda cam aku ni ok la. Kalau makcik2, pakcik2??
Sume tu nak MAJIKAN sendiri yg dtg uruskan. Kalau family bisnes pon, anak yg muda bukan pengarah urusan yg bleh sign dokumen. Kdg2 anak tu ade gak bisnes lain, kalo tlg co parents, kne ada surat wakil bersama EPF statement. Mane nak ada nama anak! Anak ade co sendiri what..!!!

Hmmmm....

Dalam checklist bgtau nak dokumen apa. TAPI tak cakap nak berapa copy!
Dah kene ulang alik nak fotostat.
Tau berapa charge fotostat?
60sen sekeping!


Steps pon x diterangkan secara terperinci!
siyes ku ingat; beratur ambik nombor then interview~

Bile dah dapat nombor, sebelum proses nak interview, kene buat macam2 yg menyusahkan hidup!

Tak tau nak kata pe.........


Kalau korang laaa kan, ku bg contoh simple je ni...
beratur kat ATM. De 1 je ATM. then orang depan tu de banyak card nak cucuk duit. Ambik masa yg lama, dah keluar 1 kad, masuk lg kad, then berulang sampai 3-4 kali,
korang beron x???????
Penat tak beratur????

korang rasa nak tunggu ke or nak g carik bank lain keluar duit???


Tu laa situasi aku. Cuma ku xde pilihan nak carik bank lain je.
Nanti ku cerita ape yg jadi secara terperinci.......
Siap gambar lagi!
Hehe....

0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP