Tiny Hand

Kerja Kosong

 Thursday, September 8, 2011



Office ku de vacancy..
Drebar Lori n Site Supervisa..

Ok.
Ramai apply untuk Site Supervisa.
Dreba Lori..?
de le sorang. apply je trus dapat keje..
Alhamdulillah...

De sorang ni call office nak apply. ku yang jawab call sbb sume keluar lunch. Job Scope Drebar Lori co aku ni bukan hantar barang je. sbb co ku bukan trader/manufacturer/kedai perabut. co ku kontraktor. kene service aaa! ku terangkan laa bukan sekadar hantar barang je, kene gak gi site n kene aa buat keje kat site sket tolong² deme yang lain. alaaa...kontraktor. korang tau laa kan keje camne..?

oh..beliau nak keje hantar barang je. beliau kata, "kalau keje camni sume drebar lori lari aaa. mampus laa cenggini. keje dreba lori bawak lori je. bukan keje kat site sebab bukan bidang dia. ce kalo Guru Besar disuruh cuci longkang, lari tak guru besar tu?"

aku hangin la dan terpaksa laa sound pakcik tu...!
terpaksa ku jadi kurang ajar jap!
haishhh... kalo tak berminat, dah la. ape plak cakap camtu. ade je drebar lori nak keje kat site..
sib baik pakcik tu mintak maaf...


kalaulah Foreigners bleh bawak lori,
kan senang...

antara sebab para majikan suke foreigners adalah:
1. mereka tak banyak songeh as long kita 'jaga' dia.
2. dorang leh jaga kilang/barang² kita
3. dorang kejeeee je. doctor kasi MC pon kerja jugak!

kitorang xkesah kalo bayar foreigners lebih! sebab memang sume keje jalan. tak payah risau barang² besi kat kilang, memang tak hilang. kalau local workers? datang keje dok sebok cari barang apa yang boleh jual! datang lambat. time keje tido! MC semedang. cuti toksah kata la! sukati je~



lagi satu yg aku beron,
cara para-para graduan ni apply keje.....!

sakit mata+hati aku tengok resume mereka!
dengan spelling error nye, dengan takde cover letter nye..
kalo de cover letter pon, address company lain...!
*means dia xletak nama company ku. so, jadinye, apply kat co ku, address co lain*
hmm....
kome x check ke sebelum submit..?

tu belum part gambo lagi...!
cube le formal sket.
ni pic tangkap sendiri letak kat resume?
pic kat taman bunge letak kat CV?
WHAT THE ....


proper ke letak pic sebegitu?
memang kene reject aa...!
korang x belajo ke kat U camne nak apply keje?
adehhh......


then, ku dah tules co ku ni based kat IPOH!
ok fine kalo terengganu, kelantan, pahang or selangor nak apply...
or candidates sekitar perak seperti tapah, kuala kangsar n etc.
mungkin dah buat research pasal co la kan. xpon bleh pindah dok IPOH..
then bile call utk datang interview,
dorang kata "alaaa...camne nak datang? jauh la"
WHAT THE ..... ??
aku memang hanginn kalo aku yang call!
sib baik bukan ku yang call!
*ni ku dgr cerita je la. sbb bukan ku yg call*
kalo laa aku yg call haritu,
memang kene arr!

eh hellooooooo.......
sebelum ko apply, xkan ko tak tau co ni kat mana. buat apa semua.....?
TAKKAN MAIN HANTAR RESUME JE ASAL DE KEJE KOSONG...?

ade tu lagi la. sampai tak ingat dia de hantar ke tak. huhu...
siap lupa company tu buat apa..
sungguh tak logic OK!


tapi tak semua graduan camtu.....
de jugak yang proper.
ni ku cerita yg tak proper la.....




kome de kan blajar subject utk interview dulu..
ku dulu belajo je!
pe ntah nama subject tu!
lupe dah...
hehe..
pas raya ni ku banyak lupe nak buat keje :p
hahahaha.....


so, kepada kamu-kamu,
bekerjalah dengan ikhlas...
biar rezeki yang kita dapat ni BERKAT....
jangan berkira dalam bekerja,
sbb semua tu ilmu :)
jgn asek men fesbukkkkk je...
jgn asek tgk youtube je...
berpada-pada lah...
*ku pakai ayat 'asek' tau.kalau stakat nak take 5 pesalahnye. jgn dok lagho dgn bende² tu sampai keje tak siap!*





Bye!
*maaf le kalau de yang terasa. ku tulis ni general. peringatan untuk diri sendiri jugak. xde nak kutuk sesapa. just nak share ape yang ku jumpa/temui. moga² leh jadi pengajaran*

0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP