Tiny Hand

AYATUL KURSI

 Monday, May 2, 2011

ayatul kursi~


KELEBIHAN:
*banyak lagi kelebihan nye*

1) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid..

7) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.





 
Saye memang amalkan ayat ni...
ape2 jadi pon saye memang baca ayat kursi ni..
tak kira aa...
time gembira sangat ke..
time sedih nak tenangkan hati,
time takut...
dan semua aaa...
lepas solat n sebelum keluar rumah,
of coz laa baca kan~


ade seseorang yang kasitau petua ni,
tp x hengat sape...
time tu saye kat UiTM...
beliau kata,
"kalau awak takut nak presentation, or takut nak berdepan dengan seseorang (pensyarah) yg kamu tahu dia suka marah, cerewet & etc, kamu baca ayat kursi pastu tiup kat muka dia"
saye amalkan..!

saye amalkan sampai sekarang......!!
memang berkesan!


kalau suami/kawan/ibubap/adik-beradik/jiran/cikgu/boss/customer/sesape je le marah2,
korang leh baca sebanyak yang mungkin,
pas baca tiup kat dia...
sekejap je dia cool down!
*aku memang amalkan*

kalau kat dalam telefon aku penah try...
sementara dial tu baca,
bila dia angkat, ko tiup je kat tepon tu...
*aku slalu wat kat customer. hehe....*




POWER NYE AYAT NI, BOLEH LEMBUTKAN HATI YANG SEKERAS2 HATI!





Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S..A..W. bersabda,
"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."



"Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia-mu, utamakan SHOLAT dan ZAKAT untuk Akhirat-mu"





 renung-renungkan...
dan selamat beramal~




0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP