Tiny Hand

Orang melayu harus berbudi bahasa

 Tuesday, February 22, 2011

kadang² saye pelik la..
kenapa mereka² ni kalau cakap, takde 'sivik' eh?

saye ni kerja memang deal ngan customer / supplier..
customer selalunye terdiri daripada MALAYS
supplier lak more to NON-MALAYS

tapi...
NON-MALAYS ni yang lebih ber'SOPAN SANTUN'

baru sebentar tadi saya dapat panggilan telefon dari seseorang..
MALAY pakcik (think so!)
saye tak tau nak categori kan dia customer or supplier..
dia ni dari Jabatan XxX...


dia call office,
then sesape yang angkat call tu pass the line to me..
bile i kata "hello"
dia terus kata "surat dah dapat?"
then dengan terpinga², i kata "surat ape? sape ni"

kite kalau call orang, kenal kan laa diri, even dia dah kenal kite kan...
ni dah laa call office, kalo call henpon tu atleast aku tau laa gak sape call.....


"surat dari XxX. encik S kata tak dapat lagi"
nasib baik laa aku ni jenis cepat pick-up!
*cepat pikap untuk hari ni je*


then i kata "haa.ada². surat meeting kan?"
sebenarnya i tengok surat yang di fax tu sambil lalu je td..
nampak ade TARIKH-VENUE-TIME aku agak je laa surat meeting.
then aku pass je la kat sesape yang berkenaan!
*aku mushkil nape dia call n mention nak cakap ngan aku!*


then dia kata " meeting ape plak u melalut ni. u jangan melalut. tu surat taklimat!"

tibe² darah aku naik pelan² menuju ke tahap takat didih!

dengan nada terkawal, aku jawab begini,
"saye tengok camtu² je. tak perasan sangat meeting ke taklimat ke. saye tak de laa melalut pon. tapi surat tu dah ada."

bila i cakap part 'saye tak de la melalut pon' tu dia terus cam terdiam n tonne suara dah tak meninggi diri!


dah laa call kite,
tak kenal kan diri pulak tu,
tros nak hentam camtu!
takde tatasusila betol!
*sampai skang ni aku taktau sape nama dia!*


aku memang tak akan respect orang² camni!


kalau korang kerja,
tak kira laa deal ngan clerk ke, ngan lorry driver ke, ngan tukang cuci longkang ke, makcik cleaner ke,
cakap laa elok².
tak rugi pon!

kalau korang rasa korang banyak kerja,
mereka juga banyak kerja,
*ape? korang ingat korang je banyak kerja?*


kalau korang rasa jawatan korang tu BEST sangat sampai nak herdik² orang lain,
kene ingat,
HIDUP ini seperti RODA~
*macam best je korang tu!*









oleh itu,
BUDI BAHASA BUDAYA KITA~








dah laa.
aku nak balik!
rosak my mahMOOD je~

0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP