Tiny Hand

Credit Card ni jahat ke baik sebenarnye?

 Tuesday, January 11, 2011



haa...
cepat jawab...!
credit card ni 
baik ke jahat?


haha..


CC ni baik kepada orang yang 'baik'..
jahat terhadap orang yang 'jahat' " ;p

korang ni dalam kategori orang 'baik' ke 'jahat'?
hehe...


saye jatuh dalam 2-2 kategori ni :p
kadang² jahat kadang² baik :p
tapi lebih kepada baik :p

 
macam saye, saye pon kurang pasti kenapa,
saye dapat CC tanpa apply!
tetibe je sampai kat rumah!
bleh eh camtu?
ke saye ade sign ape2 borang apply CC tanpa disedari?
mushkil jap..

CC yang sampai tu,
agak tinggi gak laa Credit Limit dia..
kalau laa kurang IMAN di dada,
perghhhh...
swappppppp sesajee :)

tapi, saye kan dalam kategori baik
maka, jadi hiasan je lah CC tu dalam envelope dia di dalam laci meja opis ni haa....
kot² la ade emegency ape² ke,
leh laa kluarkan dari envelope tu..
*seeeee.... kan dah de niat jahat*



saye hanye setia pada yang satu :)
saye ni plak, jenis malas nak withdrawl cash..
jenis tak suka simpan cash bebanyak dalam purse,
cukup setakat duit makan & petrol untuk 2weeks camtu laa..
kalau nak shopping groceries n etc, just swap..
senang saye nak monitor expenses..


PAS SWAP PASTIKAN BAYAR AMOUNT YG ANDA SWAP TU! 
BILA STATEMENT SAMPAI, JANGAN LAA BAYAR MINIMUM PAYMENT!
KALAU CAMTU, BILA NAK ABIS HUTANG?
KANG LEPAS SETAHUN, KENE BAYAR CHARGES DIA LAGI,
BAIK LA TAK PAYAH PAKAI KALAU CAMTU..

senang citer kan?


HMMM......

CC sebenarnya sesuatu yang HARUS kita miliki..
tapi jangan laa salah menggunakannye..
kalau kite ada CC,
senang kita nak apply LOAN
*saya bercakap berdasarkan pekerja sektor swasta. kalau pekerja gomen, senang je loan nak approve*
IMAN DI DADA HARUS TEBAL YE!
sesape yang memang 'tangan tirih' tu,
sindiri mau ingat laa ye :p


orang slalu cakap camni kat saye,
"AKU TAKMAU ADE CC! CC TAK BAGUS! SBB CC LA BANYAK ORANG BANKRUPT"
*saye jadikan 1 ayat. kire cam summary la :p*



kita jangan laa salah kan CC tu.
saye OK je ngan CC!
kalau salah guna, maka BURUK laa reputasi CC
sian CC..
korang dok pk CC tu jahat padahal korang yg jahat
korang yang tak pandai manage finance korang,
salahkan CC lak! :p


setiap sesuatu,
PASTI ADA KEBAIKAN & KEURUKAN MASING²
kita yang ada OTAK ni,
pasti bleh bezakan mana yang baik & mana yang buruk...
btul tak?



2 comments:

MuMmyOreo 12 January, 2011  

CC x jahat..cume owner CC tu yg x bijak..CC ni perlu coz smtimes ble nk beli brg yg branded ngn xtra disct kne byr pkai CC..:p

.nina.z. 17 January, 2011  

yeah..
i like dat~
beli barang branded eyh? :p

Post a Comment

There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP