Tiny Hand

Employee vs Employer

 Thursday, December 16, 2010



Employee
suka cuti. kalau boleh nak MC memanjang...
btul tak..
asik malas je nak datang kerja :p
kalau hari cuti tu.... rase cam....... hip hip hoorey!

Employer
tak suka ada pekerja cuti. kalau nak cuti kene apply awal2..
kalau pekerja MC pon rasa cam tak puas hati..
asikkkk cuuuuutttiiiii je manjang :p

hahaha...
AL & MC kan memang hak pekerja.
tp tu laa dia serba sikit dari point of view memasing..

lain company,
lain environment nye..
ada tu kalau pekerja cuti,
dorang tak rasa apa²..
ada tu kalau 1 pekerja cuti,
sume jadi kelam kabut!


saya juge seorang pekerja & majikan..
kadang2 ada conflict !
nak cuti tp kerja belambak.
daripada hati tak tenang nak bercuti,
makanya baik lah kerja!
kalau cuti pon,
handphone asik bunyik je :(
haih~


ok..
ni nak cerita sikit laa pasal pekerja..
kite ni bekerja,
mengeluh, stress, tension ngan boss, AL , EL & MC sume tu perkara biasa..
tapi skang ni nak story pasal pekerja yang masih dalam PROBATION PERIOD..

selalunye,
mereka ni takde AL. MC ada la..
kalau ada hal yg penting sangat dan perlukan AL,
kene dapat approve dari boss
so...
time ni lah kite nak tunjuk kan ability kite..
so that employer leh cepat kan masa probation tu. n jadikan kite permanent staff..
ye tak..?
bonus leh dapat. cuti leh dapat, gaji naik lagi!
tapi..
saya tengok lulusan universiti zaman skarang ni macam tak kesah pon..
masa probation selamba je EL. MC toksah cakap la...
yee..
memang tahu awak tu sakit.
tapi takde ke rasa seperti "aku still tak permanent. nanti kerja terbengkalai.boss tak suka"


bagi saya,
pekerja yang suka ambil MC ni,
(cam sikit² MC. skejap² MC)
tak laa kuat sangat bekerja..
kerja pon cam terpaksa je..
cam tak leh harap sangat & xleh meletak kan harapan yg tinggi agar kerja tu settle 100%

orang pregnent ambil MC -normal
musim demam, ramai MC -normal laa kan..

ni saya bukan cakap pasal permanent staff..
sebab staff yg dah permanent ni dia dah PASS probation period tu!
then dia memang ada AL & MC
saya sedang mengomel sorang² pasal staff yg still dalam probation period..
yang bekerja di syarikat swasta..
hmm....

dah la datang interview pon cam ALA-KADAR je cara pemakaian...
memang laa ko tu datang interview kat company kecik je..
company construction plak tu. post pon biasa² je..
tp...
isk...
kat U dulu tak belajar ke pasal bende alah ni???
tak IMPREESSSS langsung!


sekian bebelan dari saya..
terima kasih...

0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP