Tiny Hand

INSURANS

 Sunday, November 14, 2010

jangan risau,
saye bukan jual insurans :)

just nak share je ni :)
lagipun saye bukan paham sangat pasal insurance2 ni...
hahaha....

korang mesti kene ada insurans tau!
mesti!
seelok2 nya ambik yang ada medical card!
senang pape hal..

macam saya,
saya ada:

1. Life Insurance (ETIQA)
2. Medical Card (juga ETIQA)
3. Puteri Plus (PRUDENTIAL)
4. Insurance kereta (JERNEH)

kat pasaran skang ni macam2 jenis insurance ada,
anda harus bijak memilih ye..
yang penting anda harus tahu apa yg anda mahu 'cover'
orang yg jual tu memang aa akan cerita baik2 aje..

macam saya,
sy ambik insurance ni memang untuk "insurance"..
ade sesetengah tu,
insurance+pelaburan laa ape la...
bleh kuarkan duit bila dah 3 tahun & etc...
*tapi bukan surrender value*
saye takmau camtu,
BAGI SAYA,
INSURANCE ADALAH INSURANCE, BUKAN SAVING!
*ini pendapat saya. korang taktau la*

Life Insurance ni saye ambil di saat saye masih x mengerti tentang 'kebaikan' insurance sebenarnye. saya disuruh oleh bapa. bapa yg tetapkan berapa amount yg patut di cover. masa tu tahun 2006. sampai skarang still on lagi. saye pon dah x ingat ape yg dicover nye. yang saya pasti, tetiap bulan saya bayar RM90.96 :) hehe....

Medical Card pulak saya baru ambik tahun ni :) bayar dalam RM118.85. tak ingat laa plak ape nama PLAN nye tu. disebabkan saye ni slalu sakit, suka sangat nk pergi hospital, maka harus ambil ye. malang kan tidak berbau :)
cover berapa? tak ingat laa plak :p hahaha...
kalau tak silap, Medical card ni dia cover semua jenis cancer. kalau tak silap laa. bukan sekadar 36 penyakit kronik tu je...
ambik ETIQA sebab ni je cam murah dengan coverage yang tinggi :) lagipun setakat ni cam takde masalah untuk claim :)
*kawan bapa boss di ETIQA :)*

Insurance Takaful Puteri Plus ni plak, saye dah lama dah tau, tapi last month baru ambik. sebab nye, skarang ni saye rasa cam sakit2 pempuan ni cam glemer laa plak..
contoh: breast cancer, servic & etc..
so Prudential je yg ada coverage pasal sakit2 pempuan ni..
pregnency pon dia cover tp bukan semua. cam keguguran di akhir kehamilan, syndrome down & etc.
saya ada sejarah ovarian cyst, so tak salah kalau saya bersedia dari awal!
takot gak kot2 dia datang balik kan?
every month bayar dalam RM105 je
*sedang saya still blum pregnant ni, baik laa ambik :)*
*saya apply dengan kawan saya yg bernama naim. kalau nak claim aku hambat je si naim ni*

Insurance kereta korang kene ambik...
nanti takleh renew roadtax :p

hahahaha....
every year bayar RM398.
Roadtax RM20 je :)



so kawan2 ku tersayang,
sila cover diri anda dengan insurance ye..

jangan berlengah,
kita makin hari makin TUA,
makin tua,
MAKIN mahal nak bayar monthly!




3 comments:

MuMmyOreo 14 November, 2010  

bru je sign form ins tuk ANAS..aku pon x reti gak bab ni,tp tgk policy cam best aku belasah je.Premium rm150,cover medi card + saving..no limit coverage..ROI pon tinggi compare to ASB...HMmm..

.nina.z. 15 November, 2010  

alia,
hehe..
elok le tu,
skang ni macam2 penyakit..
aku duk usha gak yg prudential yg utk baby tu. yg leh start masa dalam kandungan lagi..
tp kawan aku kata yg tu bukan takaful :p
ntah la.
x paham..
ko ambik ins ape utk ANAS?

Anonymous,  19 November, 2010  

Hey i am suuper boy

Post a Comment

There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP