Tiny Hand

saye suke kerja saye :) anda bagaimana..?

 Friday, June 25, 2010

asal jumpa saye je, orang mesti nak tanye saye..

"weh, ko keje mana skang?"
takpun
"ko keje ape ha?"

aganya mereka sume mushkil kot budak ni keje ape...
tengok muka cam xde perasaan..
nak teka pon taktau nk teka ape..
nak kata muka doktor, hmm... takde langsung...
stewardess?? *wahh.cita2 saye masa darjah 2 tu :)* mimpi laa kau!
lecturer..??? err..... tak kot..

haha...
dan saye dgn tensen nye jawab begini..

"aku keje ngan bapa aku jeeerrr"

huhu..
saye ni seperti tiada cita2 kan..?
pas graduate, tros keje ngan bapak..
tak gi interview mana2 pon :p
x terdedah ngan dunia luar pon..
tak rasa pon kerja tempat lain..

*masa kecik2 dulu, saye berangan2 nak keje kat bangunan besar :) cam hospital ke, menara tabung haji ke, hotel ke :p*

tapi, masa saye praktikal dulu, saye praktikel kat Ho-tel Syu-en, I-poh :)
memang laa bess..
kene pakai lelawa..
kene mekap..
kena pakai heels..
kene maintain cun sepanjang masa..
kene senyum sepanjang masa..
kene bersuara lunak masa menjawab telefon..
kene 'layan' customer yg 'gatai'
ohhh.....
tapi...
cukup laaa 3 bulan!!!!
xsanggup..

tu sume x kena ngan jiwa saye :(

saye tak suka pakai heels..
saye tak suka pakai mekap :(
saye tak suke nak layan customer yg suka macam2..
ajak makan laa. g tgk wayang la... pe laa..
hello..... ingat i ni apa..???!!
RIMAS!!


pas graduate, tahun 2006, saye join company BAPAK saye :)
company contractor class D je time tu :)
walopon saye ade degree, tp sy blur..!!
hehe...

memula, BOSS letak saye kat akaun dept...
saye cam... arghh...!!
ape nak wat ni? dah laa x blaja akaun kat U dulu. ni nk guna system UBS lagi ni. i dunno sepatah haram! akaun pon masa SPM je dulu...
so, i take it as a challenge!!!
4 bulan... saye dah mampu handle full set off accounts :) siap Payroll skali :)
then i dah feel comfortable kat account department :)
kacang je rupanya! :)

then masuk 5th month,
BOSS tukarkan saye ke sales & marketing department..
aiseh...
ni yg aku lemah ni..!!
saye x suka kerja ni..!!!!!!
xsuka jumpa orang..
and tau2 je laa para-para kontraktor ni camne kan..?
ajak g minom laa, cerita itu laa ini laa..
ade tu ajak g karok, sms tengah2 malam.
eh...i x cakap/keluar dengan org x kenal ok!!!

hmm..
tu blom J*R lg..
ajak g tgk wayang laa pe laa...
kadang2 tu saje je nyusahkan aku, kate je ada problem ngan ongoing project, suh dtg office dia. tapii...????
huh..serabut!!
emosi je time tu..!
lama tau i suffer dok department ni :(
almost 1 1/2 year i kene wat sales!!!!!
oh....
sungguh x suka..!!
walopon i dapat komisyen ribu-riban *cukup aa utk shopping & belanja kawen :p*
tp saye x dapat kepuasan dalam bekerja!!
cheewahh..

then BOSS letak i kat project department lak :p
i kire cam assistant QS aa lebey kureng :p
tp time tu QS x masok lg. report duty lg 2 bulan kot..
so i kena jaga projek plak!
haa..
ambik kau...
nak sangat dok office kan??
haa..
kira aaa besi, simen sume tu..
dari i xtau apa2...
skang tau laa sket2 :)
memula jaga project signboard PLUS..
sepanjang highway ELITE tu nye signboard kena tukar..
so i kene wat claim & report utk di submit ke PLUS la kirenye..
huh...
sungguh mencabar....!
dan paling mencabar,
jaga projek Parapet Railing kat Jalan Duta tu...
blurr abiss..
macam consultant tu nak..
jangan harap nak balik on the dot! :(
jangan harap nak save kertas :p
hehe..asik membazir je :)

pas QS masuk. then i dah hand over kerja kat dia,
i ditugaskan pulak utk jaga 1 projek lain..
under company lain yg BOSS tubuhkan..
*err...atas nama i :p TQ BOSS*
Projek Buat THERMOPLASTIC...
thermoplastic adalah bahan untuk mengecat garisan jalan tu ye kawan2..
yang kaler putih n kuning tu :)
saye buat itu laa :)
dah laa kilang nye kat Pun-cak Alam, Selangor...
i lak takde sana..
i ada kat ipoh...
i jaga dari jauh..
huh..
cuba bayang kan..
korang wat projek yg bukan di depan mata untuk dipantau...
MENCABAR KAN..???!!!
projek Thermoplastic ni start October 2009 till now..
i yg jaga production dia..
purchasing, sales, accounts, delivery, payroll, stocks sume laaaaa...
*tapi di pantau oleh BOSS*
memangggggggggg sangat sebok!!!

pekerja i sume BANGLA. 1 je indian supervisor :)
si supervisor tu lak 1 hal. asik mabuk je. hampeh tol!
ngan aku2 skali penin kalo dia mabuk!
hehe...
senang dowh keje aku ade dorang nih!

and yang paling i suka adalah PROJEK THERMOPLASTIC ni..
saye suka wat ADMIN & MANAGEMENT rupanya :)
PASSION :)
i comfortable & in a comfort zone :)
hehe....

sekarang baru i rasa kepuasan bekerja..
sebab.... i yang buat sume..
ikot suka aku laa nak wat apa...!
orang kene dengar cakap aku..!
haha...
ikot suka aku laa nak wat gaji bila...
agak2 duit tak cukup dalam bank nak bayar gaji,
aku lepas kan gaji aku sorang dulu...
hahahaha....
best2 :p
pastu kalo aku nak cuti, aku isik laa borang. nanti BOSS sign laa...
kalo aku cuti x isi borang, cam EL..
nanti dah dtg kerja i wat2 laaa lupa..
so cutiku banyakkkkkkkkkkkk laaa :)
haha..
sukati aku aa..
kan kampeni BAPAK aku!

cuma few days back, BOSS suh orang lain wat keje yg i wat ni...
dia kata dia ada keje lain utk i buat...
and sampai skarang,
i taktau ape kerja i pasni...
& i have no idea at all!

kalau BOSS suh wat SALES,
i RESIGN k!!!!!!! *poyo aa kau*

tapi kan,
walopon ni kampeni BAPAK ai,
i tak laa plak datang ikot suka ati i..
i still punch card..
balik pon i ikut time :)
i tak ponteng kerja :)
haa...
baik kann saye nii???!!!

walopon sepressure mane pon BOSS kasi i,
*Boss memang suka pressure i! kadang2 dia marah org lain, i gak yg kena*
i tetap setia ngan company ni :)
dalam hati je memberontak nk kerja tempat lain,
tp sebenarnya,
di sini lah tempat i :)
i tak sampai hati nak tinggal kan BOSS..
hehe :p *emosi*

hmm...
korang rase kan,
ape kerja yg BOSS nak kasi haa..????
rase cam dah xleh rotate dah. sume dept i dah masuk :p
leh tak mintak naik gaji..???!!
huhu...


5 comments:

Anonymous,  26 June, 2010  

bestnya..
xblaja qs tp dpt keje qs..
huhu..
i yg blaja qs ni pon smpai skang mencari keje gak lg..
huhu.. rezeki2..

Dyalycious 28 June, 2010  

bukan kate nak dok PA ke aritu?
dok la sini, sng nak handle job...

tak pe..tu sume rezeki yg dah tertulis utk nko...

.nina.z. 29 June, 2010  

Anon,
kerja kat kampeni sendiri, dapat le masok memana dept :)
tapi jangan ingat kerja ngan kampeni BAPA sama seperti dalam cerita SEMBILU yg Hetty Sarlene berlakon tu :)or seperti dalam novel :)
tak sama wooo...
takde yg sama :)

Cik Dhiya,
takde nye bapak aku lepas kan aku g memana :( aku dah kawen ni pon dia cam tamau berpisah dengan aku :p ecehh :p
walopon aku di Ipoh dan kerja di PA, aku tetap berjaya menghandle mereka :)
pas ni aku tatau handle ape lak..

Darth_Alakazam 01 July, 2010  

sebagai tunggak harapan keluarga utk meneruskn perjuangan dlm dunia bisnes yg tah pehapa ni. ko mesti tabah sebagaimana tabahnye bapak ko dulu dlm menghadapi cabaran idop.
mmg le bknnye senang nk wat bisnes, tp bknnye senang nk kje jgk.
even bidang yop pun byk gile cabarannye.. melebihi cabaran yg ko sedia ada. lagi pressure berhadapan dgn teknologi berbanding dgn apa yg dh sedia ada utk dimanage.
jadik programmer pun bknnye senang.. becoz nk maintain life pun kengkadang miss jgk.

kalo nk yop pun susah jgk sebab bidang ngko mmg yop kne study dulu... takde experience dlm management ni sebnaunye.. apetah lg account pakai UBS. sume kne blaja jgk~ .. tp tu le, kite memasing bidang yg berlainan. tp atleast ada jgk part yg kite bleh buat bersama~

.nina.z. 08 July, 2010  

wahh..
tunggak harapan tu!
huhu...
takde laa..
aku tunggu zaheen je..

Post a Comment

There was an error in this gadget

♥ Thanx ♥

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP